Bilgilerinizi Kullanan Siteleri Deşifre Ediyor

Posted on Ekim 28, 2013

0



Meghan Neal yazdı. 2 dakikalık okuma.

Mozilla tarayıcısı, internetin gizemli havasını ortadan kaldıracak bir uygulama lanse etti. Lightbeam, internette gezinirken bıraktığınız ayak izlerini takip ediyor ve hangi websitelerinin sizin bilgilerinize eriştiğini ve başkalarıyla paylaştığını size bildiriyor. Büyücü Oz’un perdeleri arkasında neler olup bittiğini anlama vaktiniz geldi.

Her internet sitesine bağlandığınız zaman üçüncü parti başka sitelere de bağlanıyorsunuz ki bunlardan çoğunlukla haberiniz olmuyor. Lightbeam’i kurduğum zaman 8 websitesini dolaştım ve neredeyse 89 değişik uygulamanın benim kişisel verilerime eriştiğini gördüm.

Bu üçüncü parti siteler genelde sosyal ağ düğmeleri, dijital reklamlar için yazılımlar, cookieler gibi şeylerden oluşuyor. Genelde kötü şeyler değiller. Mesela cookie’ler sayesinde tarayıcılar, formları otomatik olarak doldurabiliyor, alışveriş sepetimizi aklında tutuyor, ya da şifrelerimizi hatırlıyor. Bunları hergün neredeyse kullanıyoruz. Ama bazıları bizim her türlü verimizi alıp her türlü hareketimizi gözlemliyor ve daha sonra bunları kar elde etmek amacıyla kullanıyor mu acaba? Mozilla, bilhassa NSA ile ortaya çıkan durum sonrasında şeffaf bir ortam yaratmak amacıyla kolları sıvamış.

Ufak bir test yaptım. NYTimes sitesini ziyaret edince, Chartbeat denilen bir uygulama (trafik analiz aracı), Google Syndication (Google Adsense’in bir parçası), Doubleclick (ana bir reklam sunucusu), ve questionmarket.com (internet profilinizi pazarlamacılara satan bir site) bilgilerinize ulaşıyor.

 

unnamed

 

Netflix’e girdiğimde ise researchnow.com (online tüketici verilerini toplayan bir şirket), adnxs.com (büyük bir reklam şirketi), btstatic.com (internet itibar şirketi) ve campanja.com (arama motoru pazarlama servisi) bilgilerime erişti. Bunlar sadece birkaçı idi.

Buradan bu sitelerle ilgili daha derine inebiliyorsunuz ve her şirketini sunucularına göz atabiliyorsunuz. Ayrıca bu şirketlerin ziyaret ettiğiniz başka hangi sitelere bağlı olduğunu da görebiliyorsunuz. Eğer gerçek zamanlı izlemek istemezseniz, liste görüntüsüne geçebilirsiniz ve günün sonunda son raporu inceleyebilirsiniz.

unnamed2

 

Bir çok insan izlendiğini ve gözetlendiğini biliyor ama kimsenin umrunda değil. Ya da bununla ilgili çok bir şey yapmıyorlar. Bu konudaki uzmanlar eğer kullanıcılar bunları görebilirse ve bu şirketlerin kendi bilgileriyle neler yaptıklarını öğrenebilirse o zaman daha duyarlı olacakları yönünde hemfikirler.

Bu arada Mozilla, Lightbeam’in de sizin bilgilerinize eriştiğini kabul ediyor ama kesinlikle IP adreslerini bir yerde kayıtlı olarak tutmadığını ve bilgilerin tamamen anonim olarak toplandığını da iletiyor.

Ne dersiniz bu uygulama tutacak mı? Bu uygulama hala daha komplike araçların ilk versiyonu. Zaman geçtikçe de daha da kullanıcı dostu hale gelecektir. Kod açık kaynak ve Github’da mevcut. Şimdilik Chrome kullanıcıları aracın önceki versiyonu olan Collusion’ı kullanabilirler.

 

Fingerprint Scanning

 

Bunu daha önce paylaşmış mıydınız? Hayır? Şimdi Paylaşın.  ↓ ↓ ↓

 

 

Posted in: sosyal medya